Overstappen

Overstappen

Verdiepende informatie over overstappen

Wil je meer weten over het wisselen van zorgverzekeraar of zorgverzekering? We geven je hier uitleg

In een leven kan veel veranderen. Kijk daarom ieder jaar of je zorgverzekering nog aansluit bij jouw situatie en wensen. Al vanaf november kun je kiezen voor een andere zorgverzekeraar. Of een andere zorgverzekering. Dat heet overstappen. En dat kan lastig zijn door allerlei regels en voorwaarden. Je leest er hier meer over.


Waarom overstappen?

Het basispakket biedt iedereen vergoedingen voor dezelfde zorg. Bijvoorbeeld zorg van de huisarts en het ziekenhuis. Zorgverzekeraars bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan voor de basisverzekering. Daardoor kun je jaarlijks kiezen:

 • Voor de soort zorgverzekering, zoals een natura of restitutie verzekering. Wil je daar meer over weten? Lees dan:Welke polissen biedt de zorgverzekeraar?
 • Voor een hoger eigen risico. Standaard is dat jaarlijks € 385 (in 2021 en in 2022). Je kunt dat bedrag verhogen tot maximaal € 885. Tot aan dat bedrag betaal je zelf voor zorgkosten. In ruil voor een hoger eigen risico dan € 385 krijg je korting op je premie.
 • Of je het basispakket wil uitbreiden met een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering.
 • Of je maandelijks premie wil betalen, of per kwartaal. Of in één keer voor een heel jaar. Als je per kwartaal of jaar betaalt, krijg je vaak korting.

Je kunt verschillende vergelijkingssites bekijken en de sites van de zorgverzekeraars om te zien wat de verschillen zijn tussen de aangeboden pakketten.

Wanneer kun je overstappen?

Je zorgverzekeraar stuurt in november een brief of e-mail over je huidige zorgverzekering en de premie voor het nieuwe jaar. Als je zorgverzekering niet meer aansluit bij je situatie en wensen kun je een andere verzekering afsluiten. Zeg je huidige zorgverzekering uiterlijk 31 december op. En regel je nieuwe zorgverzekering vóór 1 februari van het nieuwe jaar. Dan krijg je vanaf 1 januari bij je nieuwe zorgverzekeraar een vergoeding voor zorgkosten uit het basispakket.

Wanneer kun je niet overstappen?

Overstappen kan niet als je op 31 december een betalingsachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar. Daar zijn uitzonderingen op:

 • Als je zorgverzekeraar binnen twee weken je opzegging bevestigt.
 • Als je zorgverzekeraar de zorgverzekering zelf heeft opgezegd, omdat je een betalingsachterstand hebt. Je bent dan verplicht een nieuwe zorgverzekering af te sluiten voor het basispakket.

Soepel overstappen met onze zes tips

We geven zes tips voor het overstappen:

 • Begin op tijd: zeg uiterlijk 31 december op en regel voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering.
 • Er zijn drie soorten zorgverzekeringen voor het basispakket: natura, restitutie of een combinatie daarvan. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop zorg wordt vergoed. Lees goed de voorwaarden.
 • Kies alleen voor een hoger eigen risico als je het bedrag helemaal in één keer kan betalen.
 • Lees goed de voorwaarden bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Soms is er een wachttijd of verplichte medische beoordeling.
 • Zijn er bijzonderheden of heb je vragen? Neem contact op met de zorgverzekeraar. Vraag om een reactie per brief of mail.
 • Overstappen kan alleen zonder betalingsachterstand. De Zorgverzekeringslijn kan helpen bij het oplossen van zorgverzekeringsschulden.

Wanneer neem je contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen of klachten hebt na het lezen van de verdiepende informatie. Omdat je niet kunt overstappen door bijvoorbeeld een betalingsachterstand. Of omdat er iets mis is gegaan bij het overstappen. Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

 

Box icon

Begin, einde verzekering

Elke verzekering heeft een begin en einde. Voor het afsluiten van de aanvullende verzekering kunnen extra voorwaarden gelden. En de basisverzekering kan niet altijd worden opgezegd, als er een betalingsachterstand is.

...

Doorzoek alle casussen

Heb je een probleem waar je met de zorgverzekeraar niet uitkomt, dan kan je dit aan ons voorleggen.

Ga naar uitgebreid zoeken

Recente uitspraken binnen dit thema

Bindend advies GcZ, 17 juni 2020, SKGZ201902446

Ingangs- en beëindigingsdatum zorgverzekering en aanvullende ziektekostenverzekering, hoogte betalingsachterstand Regelgeving : Voorwaarden zorgverzeker...

Begin, einde verzekering
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 17 juni 2020
Datum publicatie: 22 juni 2020
Bindend advies GcZ, 20 mei 2020, SKGZ201901624

Opzegging verzekering Regelgeving : Voorwaarden zorgverzekering 2019, art. 7 Zvw, art. 149 Rv Zaaknummer : 201901624, verzoek afgewezen

Begin, einde verzekering
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 20 mei 2020
Datum publicatie: 8 juni 2020
Bindend advies GcZ, 20 mei 2020, SKGZ201901985

Ingangsdatum ziektekostenverzekering en aanvullende ziektekostenverzekering, telefonische toezegging Regelgeving : Voorwaarden zorgverzekering 2019, art....

Begin, einde verzekering
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 20 mei 2020
Datum publicatie: 27 mei 2020
Bekijk alle uitspraken binnen dit thema

Meer informatie

Rijksoverheid

Waar moet ik aan denken bij het overstappen van zorgverzekeraar?

Rijksoverheid

Vragen en antwoorden over de zorgverzekering.

ConsuWijzer

Voor een uitgebreid stappenplan zorgverzekeringen vergelijken.

Zorgverzekeringskaart

Hier vind je de belangrijkste kenmerken van de verschillende ziektekostenverzekeringen.