Zorg(verzekering) op reis

Zorg(verzekering) op reis

Verdiepende informatie over noodzakelijke zorg in het buitenland

Wil je meer weten over vergoedingen voor niet-geplande, noodzakelijke zorg op reis? We geven je hier uitleg

Ga je op reis naar het buitenland? Check dan hoe je verzekerd bent. Want als je in het buitenland medische zorg nodig hebt, is er een kans dat je niet alle zorgkosten vergoed krijgt. En die kosten kunnen flink oplopen. Welke kosten je wel vergoed krijgt en welke ‘spelregels’ daarbij gelden? Dat is afhankelijk van het land waar je medische zorg nodig hebt. Hieronder lees je er meer over en geven we tips om onverwachte hoge kosten te voorkomen.


De Nederlandse zorgverzekering biedt werelddekking. Dat is goed nieuws, maar let op! Het bedrag dat je vergoed krijgt, is nooit meer dan 100 procent van de kosten in Nederland. De vergoedingen en voorwaarden van deze werelddekking zijn namelijk gebaseerd op de Nederlandse regels en tarieven. Dit betekent dat de kosten vergoed worden tot een bepaald bedrag. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de polis die je hebt en het land waar je naartoe gaat.

Op reis binnen de EU, EER, Zwitserland en Verenigd Koninkrijk

  • Alleen vergoeding voor niet-planbare zorgkosten die “noodzakelijk zijn tijdens verblijf” in het buitenland. Kosten voor planbare zorg worden dus niet vergoed.
  • Neem je Europese zorgpas (EHIC) mee op reis. De zorgverlener ziet dan dat je verzekerd bent en dat maakt de kans kleiner dat je geld voor moet schieten.
  • Met je EHIC heb je dezelfde rechten en aanspraken als een lokale ‘ziekenfondsverzekerde’. Met andere woorden, als je bijvoorbeeld in België bent, word je behandeld als een Belgische ‘ziekenfondsverzekerde’.
  • Als je je EHIC niet hebt meegenomen of als deze wordt geweigerd door de plaatselijke zorgverlener, en je ontvangt toch een rekening, dan kun je de kosten declareren bij je zorgverzekeraar.
  • Let op: wees voorzichtig bij het accepteren van ‘extra’s’ zoals een eenpersoonskamer of behandeling door een Chefarzt. De kosten van deze extra’s moet je zelf betalen en vallen meestal niet onder de dekking van de zorgverzekering.

Op reis in Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije

  • Alleen vergoeding voor “onmiddellijk noodzakelijke (spoed)zorg”
  • De zorgverlener declareert de kosten rechtstreeks bij het ‘ziekenfonds’ van het desbetreffende verdragsland, waardoor je geen nota ontvangt.
  • In de meeste gevallen is er een 111-formulier nodig. Dit formulier kan je voor vertrek aanvragen bij je zorgverzekeraar of via de zorgverzekeraar/alarmcentrale in geval van nood.
  • Let op: als je in een verdragsland spoedzorg nodig hebt, moet je naar een staatsziekenhuis gaan en een formulier tonen, zoals het N/TUR-111-formulier in Turkije. Als je naar een privékliniek gaat, wordt de zorg meestal niet vergoed op basis van het verdrag.

In de rest van de wereld

  • De Nederlandse voorwaarden en tarieven zijn van toepassing op de vergoeding
  • Je krijgt nooit een hogere vergoeding dan het bedrag dat je in Nederland vergoed zou hebben gekregen voor dezelfde behandeling.
  • Niet-verzekerde zorg in Nederland wordt niet vergoed
  • Verzekerde zorg in Nederland wordt vergoed, maar de hoogte van de vergoeding is gebaseerd op het Nederlandse tarief.

Tips om onverwachte hoge kosten te voorkomen

1. Blijf je binnen Europa? Controleer dan je EHIC op de achterkant van je zorgpas. Is je zorgpas of EHIC niet meer geldig? Vraag dan tijdig een nieuwe aan bij je zorgverzekeraar.
2. Neem contact op met je zorgverzekeraar in geval van nood. Zij adviseren en assisteren bij het regelen van de benodigde zorg en dekking.
3. Sluit een aanvullende ziektekostenverzekering of reisverzekering met medische dekking af. Dit geeft je gemoedsrust en beschermt je tegen financiële verrassingen.
4. Wees voorzichtig met extra’s zoals een eenpersoonskamer. Deze extra’s worden niet vergoed door je verzekeraar.

Wanneer neem je contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen of klachten hebt na het lezen van de verdiepende informatie. Bijvoorbeeld omdat je kosten voor zorg in het buitenland moest voorschieten. Of omdat de zorgverzekeraar je aanvraag voor vergoeding (deels) heeft afgewezen. Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Box icon

Buitenland, Europees recht

De zorgverzekering geldt in de hele wereld. De zorgkosten kunnen in het buitenland hoger zijn. Of (gedeeltelijk) voor eigen rekening. Een Europese verordening en de Europese patientenrichtlijn geven extra regels voor de vergoeding.

...

Doorzoek alle casussen

Heb je een probleem waar je met de zorgverzekeraar niet uitkomt, dan kan je dit aan ons voorleggen.

Ga naar uitgebreid zoeken

Recente uitspraken binnen dit thema

Bindend advies GcZ, 12 augustus 2020, SKGZ201901386

EU-EER, België, geneeskundige zorg, plastische chirurgie, ooglidcorrectie, wenkbrauwcorrectie Regelgeving : Voorwaarden zorgverzekering 2019, artt. 10 e...

Buitenland, Europees recht, Plastisch-chirurgische zorg
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 12 augustus 2020
Datum publicatie: 13 augustus 2020
Bindend advies GcZ, 22 juli 2020, SKGZ202000459

Een behandeling met zygoma-implantaten bij een geslonken bovenkaak is geen verzekerde zorg.EU/EER, België, mondzorg, zygoma implantaten bij geresorbeerde ...

Buitenland, Europees recht, Mondzorg
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 22 juli 2020
Datum publicatie: 24 juli 2020
Bindend advies GcZ, 22 juli 2020, SKGZ201901845

EU/EER, Duitsland, medisch specialistische zorg, MBST Kernspinresonanz-Therapie, stand van de wetenschap en praktijk Regelgeving : Voorwaarden zorgverzek...

Buitenland, Europees recht, Medisch-specialistische zorg
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 22 juli 2020
Datum publicatie: 24 juli 2020
Bekijk alle uitspraken binnen dit thema

Meer informatie

Europese Commissie

Informatie van de Europese Commissie over de Europese zorgpas (EHIC).

Rijksoverheid

Antwoord op de vraag: hoe ben ik op vakantie in het buitenland verzekerd voor zorg?

Rijksoverheid

Informatie over de geldigheid van de EHIC in Groot-Brittannië (VK).

CAK

Woon je in een land van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Ontvang je een pensioen of uitkering uit Nederland? En ben je bij het CAK geregistreerd? Dan kun je bij het CAK een EHIC aanvragen.