
Verdiepende informatie over spoedeisende zorg in het buitenland
Wil je meer weten over vergoedingen voor niet-geplande zorg tijdens je vakantie? We geven je hier uitleg
Heb je onverwacht zorg nodig gehad in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens je vakantie? Dan kun je daarvoor een vergoeding krijgen vanuit het basispakket. Maar de zorgverzekeraar doet dat alleen onder voorwaarden. En niet alle buitenlandse zorgkosten worden vergoed. Bovendien kunnen de regels jaarlijks veranderen. Je leest er hier meer over.
Vergoedingen voor onverwachte zorg in het buitenland uit het basispakket
Met een Nederlands basispakket ben je verzekerd voor onverwachte, spoedeisende zorg in het buitenland. Dat heet werelddekking. Maar de zorgverzekeraar vergoedt niet alle buitenlandse zorgkosten. Daarnaast verrekent de zorgverzekeraar de vergoeding met je openstaande eigen risico. En soms moet je de kosten voorschieten. Je kunt die problemen voor zijn door je reis goed voor te bereiden. Vraag aan je zorgverzekeraar wat je precies nodig hebt vóór je op vakantie gaat.
Regel vóór je met vakantie gaat een European Health Insurance Card (EHIC) of 111-formulier
De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgverzekeringskaart. Daarmee heb je recht op noodzakelijke medische zorg volgens de wettelijke ziektekostenverzekering van het land waarin je verblijft. Je hoeft de zorg dan niet eerst zelf te betalen. Het gaat om landen in de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Een EHIC kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar. Je krijgt dan een zorgpas met achterop de EHIC. Vraag de pas op tijd aan. Heb je al een EHIC? Controleer dan of je EHIC nog geldig is voordat je op vakantie gaat, want de pas heeft een einddatum. En let op: kinderen hebben een eigen EHIC nodig.
Voor sommige landen in of vlakbij Europa heb je een 111-formulier nodig om recht te hebben op noodzakelijke medische zorg bij staatsziekenhuizen. Het gaat om Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije. De afspraken over (spoed)zorg verschillen per land. De EHIC is voorlopig nog geldig in Groot-Brittannië.
Wat doe je als je ineens zorg nodig hebt in het buitenland?
Laat je EHIC of het 111-formulier zien aan de zorgaanbieder. En meld aan de (alarmcentrale van de) zorgverzekeraar dat je zorg nodig hebt. Dat mag ook iemand anders voor je doen. Op een EHIC staat het telefoonnummer dat je kunt bellen. De alarmcentrale kan je vertellen waar je EHIC of 111-formulier wordt geaccepteerd.
Waar je nog meer op moet letten als je plotseling zorg nodig hebt in het buitenland
Let goed op waarvoor je tekent, want de vergoeding die de zorgverzekeraar geeft is nooit hoger dan het bedrag dat zorgverleners in Nederland in rekening mogen brengen. En dat tarief kan lager zijn dan het tarief van de zorgverlener in het buitenland. Bijvoorbeeld als je daar zorg krijgt in een (duurdere) privékliniek of van een (duurdere) arts/hoogleraar. Of als je voor een één- of tweepersoonskamer kiest. Deze extra kosten krijg je niet vergoed.
Kijk of je een aanvullende (reis)verzekering nodig hebt
Niet alle kosten voor (spoed)zorg in het buitenland worden vergoed vanuit het basispakket. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kosten voor repatriëring (om je naar huis te brengen). Een aanvullende (reis)verzekering kan wel een vergoeding geven voor kosten die niet worden vergoed uit het basispakket. Of voor een hoger buitenlands zorgtarief. Lees hiervoor eerst goed de voorwaarden.
Wanneer neem je contact met ons op
We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen of klachten hebt na het lezen van de verdiepende informatie. Bijvoorbeeld omdat je kosten voor zorg in het buitenland moest voorschieten. Of omdat de zorgverzekeraar je aanvraag voor vergoeding (deels) heeft afgewezen. Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Buitenland, Europees recht
De zorgverzekering geldt in de hele wereld. De zorgkosten kunnen in het buitenland hoger zijn. Of (gedeeltelijk) voor eigen rekening. Een Europese verordening en de Europese patiëntenrichtlijn geven extra regels voor de vergoeding.
...Doorzoek alle casussen
Heb je een probleem waar je met de zorgverzekeraar niet uitkomt, dan kan je dit aan ons voorleggen.
Recente uitspraken binnen dit thema
EU-EER, België, geneeskundige zorg, plastische chirurgie, ooglidcorrectie, wenkbrauwcorrectie Regelgeving : Voorwaarden zorgverzekering 2019, artt. 10 e...
Buitenland, Europees recht, Plastisch-chirurgische zorg
BekijkUitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: | Afgewezen |
Datum uitspraak: | 12 augustus 2020 |
Datum publicatie: | 13 augustus 2020 |
Een behandeling met zygoma-implantaten bij een geslonken bovenkaak is geen verzekerde zorg.EU/EER, België, mondzorg, zygoma implantaten bij geresorbeerde ...
Buitenland, Europees recht, Mondzorg
BekijkUitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: | Afgewezen |
Datum uitspraak: | 22 juli 2020 |
Datum publicatie: | 24 juli 2020 |
EU/EER, Duitsland, medisch specialistische zorg, MBST Kernspinresonanz-Therapie, stand van de wetenschap en praktijk Regelgeving : Voorwaarden zorgverzek...
Buitenland, Europees recht, Medisch-specialistische zorg
BekijkUitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: | Afgewezen |
Datum uitspraak: | 22 juli 2020 |
Datum publicatie: | 24 juli 2020 |
Meer informatie
Europese Commissie
Informatie van de Europese Commissie over de Europese zorgpas (EHIC).
Rijksoverheid
Antwoord op de vraag: hoe ben ik op vakantie in het buitenland verzekerd voor zorg?
Rijksoverheid
Informatie over de geldigheid van de EHIC in Groot-Brittannië (VK).
CAK
Woon je in een land van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Ontvang je een pensioen of uitkering uit Nederland? En ben je bij het CAK geregistreerd? Dan kun je bij het CAK een EHIC aanvragen.