Begin en einde zorgverzekering

Begin en einde zorgverzekering

Begin en einde basisverzekering

Heb je een klacht over de verzekeringsplicht van je basisverzekering? Neem contact met ons op

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een verzekering voor het basispakket af te sluiten. Vanaf en tot wanneer je verzekeringsplichtig bent, beoordeelt de zorgverzekeraar. Ook gelden er voorwaarden, bijvoorbeeld over het moment van afsluiten of je woonsituatie. Is er iets onduidelijk of wil je weten hoe het precies zit met de verzekeringsplicht? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Ook helpen we je graag op weg bij klachten of bij problemen met de zorgverzekeraar.


Verzekeringsplicht voor iedereen die in Nederland werkt of woont

Het basispakket geeft je recht op vergoeding van zorgkosten uit die verzekering. Wat hieronder valt is wettelijk vastgelegd. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een verzekering voor het basispakket af te sluiten. Dit is de basisregel. Op deze basisregel kunnen wel uitzonderingen bestaan, gebaseerd op je persoonlijke situatie. Om de verzekeringsplicht vast te stellen moet je bij de aanvraag gegevens aanleveren. Deze controleert de zorgverzekeraar.

Sluit een verzekering voor het basispakket af binnen vier maanden na het ontstaan van de verzekeringsplicht. Doe je de aanmelding pas na 4 maanden, dan ben je verzekerd vanaf het moment van aanmelden. Zorgkosten die daarvoor zijn gemaakt zijn voor eigen rekening. Geef wijzigingen direct door aan de zorgverzekeraar en reageer tijdig op verzoeken tot informatie. Hiermee voorkom je dat de verzekering eindigt en eventuele zorgkosten zelf betaald moeten worden.

Deze regels gelden alleen voor het basispakket. Voor aanvullende verzekeringen gelden deze regels niet. Ook goed om te weten is dat je een verzekering voor het basispakket bij een andere verzekeraar kunt afsluiten dan je aanvullende verzekering. Je verzekeraar kan voor de aanvullende verzekering dan wel een hogere premie vragen.

Einde zorgverzekering

Er zijn verschillende reden waardoor je verzekering voor het basispakket kan stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld elk jaar voor 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekering. Zorg er dan wel voor dat je zorgverzekeraar uiterlijk 31 december je opzegging heeft ontvangen. Heb je een premieachterstand voor de verzekering van het basispakket en heeft de zorgverzekeraar je daarvoor een aanmaning gestuurd? Dan kun je niet opzeggen. Je verzekering kan toch stoppen, als je zorgverzekeraar je binnen 14 dagen laat weten alsnog akkoord te zijn met de opzegging.  Voor aanvullende verzekeringen kunnen (deels) andere regels gelden.

Belangrijke punten bij het begin en einde van de basisverzekering:

  • Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een verzekering voor het basispakket af te sluiten
  • Er bestaan uitzonderingen op deze basisregel
  • Het afsluiten van een verzekering voor het basispakket geeft recht op vergoeding van zorgkosten uit die verzekering
  • De zorgverzekeraar bepaalt je verzekeringsplicht aan de hand van je aanvraag
  • Geef wijzigingen direct door aan de zorgverzekeraar en reageer tijdig op brieven

Heb je vragen over je verzekeringsplicht voor de basisverzekering?

Als het gaat om het begin en einde van je verzekering voor het basispakket gelden er veel regels, voorwaarden en uitzonderingen. Ook is het mogelijk dat je (onterecht) wordt uitgeschreven of de aanvraag niet wordt geaccepteerd. Als je er samen met de zorgverzekeraar niet uitkomt, leg dan je klacht aan ons voor.

Twijfel je of je met je klacht bij ons terecht kunt? Doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons. Oók bij vragen over een brief of besluit van jouw zorgverzekeraar. Wij bemiddelen onpartijdig en deskundig.

Box icon

In de praktijk

Bas ging na zijn scheiding op een camping in Nederland wonen. Hij kon zich toen niet inschrijven op zijn nieuwe adres. Toch moest Bas een zorgverzekering hebben. Dit is verplicht als je in Nederland werkt. Ook als je je niet in mag schrijven op een woonadres. De zorgverzekeraar accepteert de inschrijving van Bas niet. Bas schakelt de Ombudsman hiervoor in. Na bemiddeling blijkt dat zijn inschrijving onterecht is afgewezen. De zorgverzekeraar accepteert Bas hierna alsnog.

Klacht indienen

Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor. We helpen je op weg.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. De zorgverzekeraar bepaalt aan de hand van de wettelijke regels vanaf welke datum en tot wanneer je verzekeringsplichtig bent. Dat kan best ingewikkeld zijn, want er gelden veel regels, voorwaarden en uitzonderingen. Je leest er hier meer over.


Meer weten?

Rijksoverheid

Informatie over je basispakket.

Zorgverzekeringslijn

Informatie voor als je onverzekerd bent.

Sociale verzekeringsbank

Informatie over het aanvragen van een onderzoek WLZ.