Overstappen

Overstappen

Overstappen

Heb je een klacht over overstappen van zorgverzekering? Leg het aan ons voor

Ieder jaar kun je vanaf november een andere zorgpolis kiezen. Dit kan een andere polis bij dezelfde zorgverzekeraar zijn of je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Voor het overstappen gelden regels en er zijn veel mogelijkheden. Controleer ieder jaar of de polis nog aansluit bij jouw situatie en wensen. Heb je een vraag of klacht over overstappen waar je met de zorgverzekeraar niet uitkomt? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.


Overstappen naar een andere polis of zorgverzekeraar kan

Ieder jaar stuurt de zorgverzekeraar in november de nieuwe polis. Je kunt dan controleren of de polis nog aansluit bij jouw situatie en wensen. Als dat niet zo is, dan kun je tot en met 31 december overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zorg ervoor dat de zorgverzekeraar dit bericht uiterlijk 31 december ontvangt.

Bij dezelfde zorgverzekeraar blijven, maar een andere polis kiezen, kan ook. Vergelijk de polissen en zorgverzekeraars goed met elkaar, voordat je een keuze maakt. Vanuit een basisverzekering wordt namelijk iedereen dezelfde zorg geboden, maar er zijn ook verschillen. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten polissen en aanvullende verzekering(en) afsluiten.

Daarnaast is een extra eigen risico en premiebetaling in een keer mogelijk. Je krijgt hiermee vaak korting op de premie. Overstappen kan in principe niet bij een betalingsachterstand.

Belangrijke punten bij het overstappen naar een andere verzekeraar of verzekering:

  • Controleer ieder jaar of de nieuwe polis nog aansluit bij je wensen
  • Vanaf november kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar
  • Zorg ervoor dat je opzegging uiterlijk 31 december bij je huidige zorgverzekeraar is
  • Kies voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering om met terugwerkende kracht verzekerd te zijn vanaf 1 januari. Dit kan alleen als je voor 31 december opzegde
  • Kiezen voor een andere polis bij je huidige verzekeraar kan ook
  • Let goed op de verschillen tussen de polissen, premiehoogte en voorwaarden

Heb je vragen over overstappen?

Wil je overstappen, maar loop je daarbij tegen een probleem aan met de zorgverzekeraar? Bespreek je klacht met ons.

Wil je eerst weten of wij jouw klacht kunnen behandelen? Doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons. Dit mag ook altijd bij vragen over een brief of besluit van de zorgverzekeraar. Wij behandelen je klacht onpartijdig en deskundig.

Box icon

In de praktijk

Gaby en haar partner Leo zijn op dezelfde polis verzekerd, met Gaby als verzekeringnemer. Beiden stappen over naar een nieuwe verzekeraar via de overstapservice. Dit gaat goed bij Leo, maar geeft problemen bij Gaby. Zij moet bewijzen dat zij is uitgeschreven bij de oude zorgverzekeraar. Dit bewijs komt te laat, waardoor zij een periode haar zorgkosten zelf betaalt. Gaby vraagt hulp aan de Ombudsman. Uiteindelijk blijkt uit onderzoek van de Ombudsman dat de overstap door een betalingsachterstand niet mogelijk is. Alleen blijkt de betalingsachterstand onterecht. Door hulp van de Ombudsman kan Gaby toch overstappen naar haar nieuwe zorgverzekering.

Klacht indienen

Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

In november stuurt iedere zorgverzekeraar de polissen voor het nieuwe jaar. Je kunt dan controleren of de polis nog aansluit bij jouw situatie en wensen. Is dit niet het geval? Dan kun je een overstappen naar een andere polis bij dezelfde verzekeraar of overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Opzeggen bij de huidige zorgverzekeraar moet voor 31 december gebeuren. Vervolgens is het belangrijk een nieuwe zorgverzekering voor 1 februari af te sluiten. Je bent dan namelijk met terugwerkende kracht per 1 januari verzekerd. Overstappen kan in principe niet bij een betalingsachterstand.

Vanuit de basiszorgverzekering wordt iedereen dezelfde zorg, geboden maar er zijn ook verschillen. Zo zijn er verschillende soorten polissen en is het mogelijk om één of meerdere aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten. Ook is een extra eigen risico en premiebetaling in één keer mogelijk. Je krijgt hiermee vaak korting op de premie. Vergelijk de polissen en zorgverzekeraars goed met elkaar voordat je een keuze maakt.


Meer weten?

Rijksoverheid

Waar moet ik aan denken bij het overstappen van zorgverzekeraar?

Rijksoverheid

Vragen en antwoorden over de zorgverzekering.

ConsuWijzer

Voor een uitgebreid stappenplan zorgverzekering vergelijken.

Zorgverzekeringskaart

Hier vindt u de belangrijkste kenmerken van de verschillende ziektekostenverzekeringen.