Huisartsenzorg

Huisartsenzorg

Huisartsenzorg

Heb je een klacht over de vergoeding van huisartskosten? Wij staan je bij

Je huisarts is het eerste aanspreekpunt voor gezondheidsklachten. Huisartsenzorg valt daarom onder de dekking van het basispakket. Toch is het mogelijk dat bepaalde huisartskosten onder het eigen risico vallen en daarom voor eigen rekening zijn. Onder het eigen risico vallen bijvoorbeeld de kosten voor laboratoriumonderzoek en de medicijnen die de huisarts voorschrijft. Het is vervelend als er een probleem ontstaat over vergoedingen met de zorgverzekeraar. Als je een klacht hebt over een brief of een afwijzing van de zorgverzekeraar, kun je de situatie altijd met ons bespreken. Ook bij vragen over hoe een vergoeding in elkaar zit informeren we je graag.


Vanuit het basispakket worden huisartskosten vergoed

De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor je gezondheidsklachten. De kosten voor deze zorg krijg je dan ook vergoed uit het basispakket. De huisarts behandelt een groot deel van alle klachten zelf. Ook de praktijkassistente, praktijkverpleegkundige of nurse practitioner kunnen zelfstandig behandelingen uitvoeren. Onder huisartsenzorg valt verder het voorschrijven van medicijnen, het aanvragen van onderzoek en het doorverwijzen naar medisch specialisten. Een huisarts mag je zelf kiezen. Je betaalt daarvoor via je zorgverzekeraar een inschrijftarief per kwartaal, zodat je altijd bij hem of haar terechtkunt.

Belangrijke punten bij de vergoeding van huisartskosten

  • Vanuit het basispakket wordt huisartsenzorg volledig vergoed
  • De huisarts is het eerste aanspreekpunt en de verwijzer bij gezondheidsklachten
  • Een huisarts mag je zelf kiezen
  • Eenmaal ingeschreven betaal je per kwartaal een inschrijftarief via je zorgverzekeraar, zodat je altijd terechtkunt

Lukt het niet een nieuwe huisarts te vinden? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar helpt een nieuwe huisarts te zoeken en kan bemiddelen.

Heb je vragen over huisartsenzorg?

Voor de vergoeding van huisartsenzorg is er dekking vanuit het basispakket. Wel vallen de kosten van laboratoriumonderzoek en de medicijnen die de huisarts voorschrijft onder het verplichte eigen risico. Dit is voor eigen rekening. Ben je het niet eens met een beslissing van jouw zorgverzekeraar over een vergoeding? Meld dan jouw klacht bij ons. Wij helpen jou graag op weg.

Twijfel je of we jouw vraag of klacht kunnen behandelen? Doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons. Ook bij vragen over een brief of besluit van de zorgverzekeraar. We behandelen je klacht onafhankelijk en deskundig.

Box icon

In de praktijk

Bart moet geld terugbetalen aan zijn zorgverzekeraar voor behandelingen bij zijn huisarts. Hij is het hier niet mee eens en schakelt de Ombudsman is. De Ombudsman zoekt dit uit en komt erachter dat het gaat om acupunctuurbehandelingen. Deze worden niet vergoed vanuit het basispakket. Daarom is de terugvordering terecht en klopt het dat Bart de behandelingen zelf moet betalen.

Klacht indienen

Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

Het basispakket vergoedt alle huisartsenzorg volledig. Dat betekent dat je de behandelingen uitgevoerd door de huisarts, assistente of verpleegkundigen altijd vergoed krijgt. Naast de huisarts zelf kunnen namelijk ook de praktijkmedewerkers zelfstandig behandelingen uitvoeren.

Wel kan het eigen risico van toepassing zijn. Zo geldt het eigen risico bijvoorbeeld bij medicijnen en injecties die de huisarts voorschrijft, (bloed)onderzoek of een test in een laboratorium en zorg na een doorverwijzing, bijvoorbeeld een dokter in het ziekenhuis. Op de zorg door de huisarts of zijn praktijkmedewerkers, ketenzorg, stoppen-met-roken programma (vanaf 1 januari 2020) en gecombineerde leefstijlinterventie geldt dit eigen risico niet.

Je kunt zelf een huisarts kiezen of van huisarts veranderen. Een huisarts mag je weigeren om als patiënt aan te nemen. Lukt het niet om een huisarts te vinden? Dan kan de zorgverzekeraar helpen deze te vinden.

Na de inschrijving bij een huisarts betaal je daarvoor per kwartaal een inschrijftarief. Ook als je niet bij de huisarts geweest bent. Dit bedrag zorgt ervoor dat je wel altijd terechtkunt. Het inschrijftarief valt niet onder het eigen risico en wordt daarom normaliter vergoedt door de verzekeraar.


Meer weten?

Zorginstituut Nederland

Informatie over huisartsenzorg in de zorgverzekering en de Wet langdurige zorg.