Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen

Heb je een klacht over de vergoeding van alternatieve zorg? Neem contact met ons op

Het is vervelend als er problemen zijn met de zorgverzekeraar over de vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Of als het onduidelijk is hoe het zit met een eventuele vergoeding. Het is fijn om dit goed geregeld te hebben. Vanuit het basispakket is er geen recht op vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Een aanvullende verzekering dekt de kosten voor alternatieve zorg vaak wel (deels), maar de verschillen tussen verzekeringen zijn groot. Bij onduidelijkheden over vergoedingen, of problemen met je zorgverzekeraar, kun je contact met ons opnemen. Leg je klacht of vraag gerust aan ons voor.


Naast reguliere zorg, zoals bijvoorbeeld huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en fysiotherapie, bestaat er alternatieve zorg zoals bijvoorbeeld homeopathie of acupunctuur. Deze zorg is niet wetenschappelijk bewezen, maar de behandelingen bieden veel mensen een oplossing. Deze alternatieve zorg en de daarbij voorgeschreven producten worden niet vergoed uit het basispakket. Daarvoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Let goed op de verschillen tussen verzekeringen. Ook kunnen er toegangsvoorwaarden gelden, zoals gezondheidsvragen. Informatie daarover vindt je op de website van je verzekeraar.

Belangrijke punten bij de vergoeding van alternatieve geneeswijzen:

  • Naast reguliere zorg bestaan er ook alternatieve zorgbehandelingen
  • Uit het basispakket worden geen alternatieve geneeswijzen vergoed
  • Een aanvullende verzekering vergoedt vaak wel alternatieve zorg
  • Let goed op de verschillen tussen de aanvullende verzekeringen

Heb je vragen over alternatieve geneeswijzen?

Uit het basispakket worden geen alternatieve geneeswijzen vergoed, maar uit een aanvullende verzekering vaak wel. Er gelden dan wel regels en voorwaarden die jaarlijks kunnen veranderen. Denk je dat je recht hebt op (meer) vergoeding? Of ben je het niet eens met het besluit van de zorgverzekeraar? Dan kun je hierover een klacht bij ons indienen.

Wil je eerst weten of wij kunnen bemiddelen bij jouw klacht? Doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons. Ook als er iets onduidelijk is over een brief of besluit van je zorgverzekeraar. Wij behandelen onpartijdig en deskundig.

Klacht indienen

Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor. Wij helpen je op weg.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

Uit het basispakket worden geen alternatieve geneeswijzen vergoed. Deze kosten vallen dan ook niet onder het verplichte eigen risico. Een aanvullende verzekering vergoedt vaak wel (deels) alternatieve zorg. Bijna iedere zorgverzekeraar biedt deze aan. Hierin zitten wel grote verschillen, dus let goed op de polisvoorwaarden. Zo stellen sommige zorgverzekeraars een maximale vergoeding per dag als voorwaarde. Anderen stellen het verplicht dat de alternatieve behandelaar gecontracteerd is.