Zorg(verzekering) op reis
Medische zorg op vakantie
Heb je een klacht over medische zorg op reis? Neem contact met ons op
Het regelen van een vergoeding voor medische zorg in het buitenland kan ingewikkeld zijn. De Nederlandse zorgverzekering biedt werelddekking, maar onder bepaalde voorwaarden. Heb je een afwijzing gekregen van de zorgverzekeraar? Of heb je kosten voor moeten schieten en heb je daarover een vraag of klacht? Neem gerust contact met ons op om jouw situatie te bespreken.
Je zorgverzekering op reis
De Nederlandse basisverzekering biedt werelddekking, maar dat betekent niet dat je zorgverzekeraar altijd alle medische kosten in het buitenland vergoedt. En soms moet je zelf de rekening voorschieten en de kosten later declareren bij je zorgverzekeraar.
Bereid je goed voor als je op reis gaat
Heb je een Nederlandse basisverzekering dan staat vaak op de achterkant van je zorgpas de EHIC (European Health Insurance Card). Deze Europese verzekeringskaart is geldig in alle EU-landen plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Neem deze mee als je op reis gaat. Neem naast je EHIC ook altijd de contactgegevens van je zorgverzekeraar of de alarmcentrale mee. Daarnaast is het verstandig een reisverzekering af te sluiten!
Voor welke zorg ben je verzekerd?
Je bent alleen verzekerd voor onverwachte medisch noodzakelijke zorg in het buitenland. Dat is het geval als je in het buitenland bent (bijvoorbeeld voor vakantie) en je zorg nodig hebt. In landen waar je EHIC geldig is, heb je op vertoon van je EHIC aanspraak op medisch noodzakelijk zorg tijdens het verblijf volgens de wettelijke ziektekostenverzekering van het land waar je bent. Dat kan dus andere zorg zijn dan je zorgverzekeraar hier in Nederland zou vergoeden. Wat medisch noodzakelijk is, bepaalt de specialist ter plaatse.
Let op! Ga je naar een ziekenhuis en je EHIC wordt geweigerd of je kunt je EHIC niet laten zien, dan moet je zelf de factuur betalen en later indienen bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat je de kosten dan niet (volledig) vergoed krijgt. Dit is het geval als je naar een specialist gaat die niet is aangesloten bij het nationale stelsel, bijvoorbeeld in privéklinieken.
In landen waar je de EHIC niet kunt gebruiken, wordt je zorg vergoed op basis van de voorwaarden van de Nederlandse zorgverzekering. Valt de zorg onder het Nederlandse pakket, dan krijg je maximaal het Nederlands tarief vergoed. De vergoeding die je precies krijgt, hangt af van het soort polis (natura of restitutie) die je hebt afgesloten en de kosten van je behandeling. Je zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval nooit meer dan de werkelijke kosten. Houd er rekening mee dat je een deel van de kosten zelf moet betalen.
Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar
Voor de vergoeding van zorgkosten gemaakt tijdens een vakantie of buitenlandse reis gelden veel regels en voorwaarden. Ben je in het buitenland en heb je medische hulp nodig? Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Het telefoonnummer staat op je (Europese) zorgpas.
In het kort
- Neem je EHIC mee en zorg dat je het alarmnummer van je verzekeraar bij de hand hebt.
- Sluit een reisverzekering af (eventueel inclusief dekking voor gevaarlijke sporten) voor kosten die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed.
- Bel altijd met het alarmnummer van je zorgverzekeraar als je medische hulp nodig hebt.
- Blijf zelf altijd goed nadenken als je zorg krijgt in het buitenland, moet je bijvoorbeeld in het ziekenhuis formulieren tekenen dan kan dat betekenen dat er extra kosten in rekening worden gebracht die niet worden vergoed
Heb je vragen over zorg in het buitenland?
Heb je hierover vragen of wil je een klacht indienen? Neem dan contact met ons op.
In de praktijk
Henk laat zich in het buitenland behandelen voor zijn sportblessure. Hij stuurt de rekening naar zijn Nederlandse zorgverzekeraar. Deze vergoedt de rekening niet. Ook de Geschillencommissie blijft bij dit oordeel. Henk heeft namelijk geen doorverwijzing en de kliniek waar hij is geweest, is niet aangesloten bij het Britse ‘ziekenfonds’. Henk moet de zorgkosten zelf betalen.
Klacht indienen
Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.
Verdiepende informatie
Ga je op reis naar het buitenland? Check dan hoe je verzekerd bent. Want als je in het buitenland medische zorg nodig hebt, is er een kans dat je niet alle zorgkosten vergoed krijgt. En die kosten kunnen flink oplopen. Welke kosten je wel vergoed krijgt en welke ‘spelregels’ daarbij gelden? Dat is afhankelijk van het land waar je medische zorg nodig hebt. Hieronder lees je er meer over en geven we tips om onverwachte hoge kosten te voorkomen.
Meer weten?
Europese Commissie
Informatie van de Europese Commissie over de Europese zorgpas (EHIC)
Rijksoverheid
Antwoord op de vraag: hoe ben ik voor zorg verzekerd als ik op vakantie ben in het buitenland?
CAK
Je kunt bij het CAK een EHIC aanvragen onder de volgende voorwaarden: je woont in een land van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland, je ontvang een pensioen of uitkering uit Nederland en je bent bij het CAK geregistreerd.